Tünetek

Revicet doboz

Mi okozza az orrdugulást?

Az orrdugulást több tényező befolyásolhatja, a leggyakoribb okok a következők:

Az orrüreg gyulladásos megbetegedései:

Fertőzés:

A leggyakoribb gyulladásos megbetegedés a nátha, amelyet vírus okoz és cseppfertőzéssel terjed. Az orrdugulás a nyálkahártyák duzzanata miatt alakul ki. Rendszerint fokozott váladékképződés jelentkezik. 8-10 nap alatt magától gyógyul.

Allergia:

Az allergiás rhinitis (szénanátha) a kiváltó allergéntől függően lehet szezonális (szénanátha) vagy perenniális, azaz egész évben fennálló. Az orrdugulás oka ebben az esetben is a gyulladás következtében kialakuló nyálkahártya duzzanat. Az orrdugulás mellett jellemző a folyamatos orrfolyás, tüsszögés, orrviszketés is. Az orrelzáródás legsúlyosabb időpontja az este és a kora reggel.

Az allergiás eredetű orrdugulás enyhítésére megoldást jelenthetnek az antihisztamin tartalmú készítmények, mint például a Revicet® szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon.

Strukturális elváltozások:

Orrsövényferdülés:

Az orrsövény mely az orrüreget két részre osztja, csontos és porcos részből áll. A kettő találkozásánál gyakoriak a különböző alakú és fokú elferdülések. A panaszokat okozó orrsövényferdülés gyógyítása műtéttel lehetséges.

Polipok:

Az orrpolipok az orrmelléküregek nyálkahártyáinak duzzadt kitüremkedései, melyek elzárják az orrjáratokat. Legtöbbször krónikus gyulladás hatására alakulnak ki. Kezelésük műtéti.

Gyógyszerek:

Orrcseppek:

Ha nátha esetén túl gyakran vagy hosszú ideig alkalmazunk orrcseppet az egy idő után szintén nyálkahártya duzzanatot és orrdugulást okoz.

Régóta szedett béta blokkolók, vízhajtók, nem szteroid fájdalomcsillapítók mellékhatása is lehet krónikus orrdugulás

Az orrdugulás jelentősen csökkenti az életminőséget, hiszen zavarólag hat az alvásra, evésre, ízérzékelésre, beszédre és mivel a levegő így a szájon át jut a tüdőbe, növeli a fertőzés veszélyét is.

 


Az orrfolyás kialakulása

Ez egy összetett folyamat eredménye amikor különböző kiváltó okok hatására az orrnyálkahártya megduzzad és nagy mértékben megnő a váladék termelése és a melléküregek átjárhatósága csökken. Így az orrlégzés akadályozottá válik.

Mik az orrfolyás okai?

Megfázás:

Az orrfolyás leggyakrabban a meghűlés, megfázás, nátha (rhinitis acuta) néven ismert tünetcsoportot részeként jelenik meg. Köhögéskor, tüsszentéskor cseppecskék formájában a levegőbe kerülő vírusok okozzák, amelyek az orrban, illetve az orr-garat nyálkahártyán megtelepedve a nedves, meleg környezetben gyorsan szaporodásnak indulnak. A hideg annyiban játszik szerepet, hogy hatására a vérerek összehúzódnak, s ezért a felső légutak véráramlása csökken. Az immunsejtek sem megfelelő számban vannak jelen a garatban és szaporodásuk mérséklődik, ami a levegőben lévő kórokozókkal szembeni védekezőképességet is csökkenti, vagyis megnyitja a kaput a kórokozók előtt. Jellemző tünetek a tüsszentés, a vizes-savós orrfolyás, az orrdugulás, a torokfájás (szúr, ég, kapar, mar), nyelési nehézség, a rekedtség, a hőemelkedés, a láz, a rossz közérzet, étvágytalanság. Kisgyermekeknél hányás és nyálkás széklet is előfordulhat, amit a garaton lecsorgó váladék bélrendszerre gyakorolt hatása okoz.

Kezelése tüneti, szövődménymentes esetben nincs szükség antibiotikumra. A nátha legjobb ellenszere a megfázás megelőzése, ezért ha tehetjük, kerüljük azokat a helyeket, ahol a téli időszakban, zárt térben, sok ember fordul meg.

Gennyes orrfolyás (rhinitis purulenta) esetében az orrváladék gennykeltőkkel bakteriálisan felülfertőződik és az addig áttetsző orrváladék sűrű sárgás-zöldes színűvé válik. Ilyenkor indokolttá válhat antibiotikum adása.

Allergia:

Az allergiás rhinitis és annak során fellépő orrfolyás hátterében allergének állnak (virágpollen, állati szőrök, stb.) Az allergének hatására a hízósejtekből hisztamin szabadul fel. Ez egy kémiai jelzőmolekula, ami tüsszögési rohamokat, orrviszketést, vízszerű, híg orrfolyást és orrdugulást okoz. Kezelésére a hisztamin felszabadulását gátló orrcseppek, orrsprayk vagy szájon át szedhető tabletták, oldatok alkalmazhatók, mint például a Revicet® szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon.

 


Mik a könnyezés okai?

A könnyezés általában hétköznapi jelenség, és annak a következménye, hogy a szaruhártya előtt összegyűlnek a könnycseppek. A könnyezést legtöbbször orrfolyás is kíséri.

A túlzott könnyezés okai

Túlzott könnytermelés: hátterében állhat allergének által kiváltott látószervi, kötőszöveti gyulladás, vírusos vagy bakteriális eredetű szaruhártya-betegség, a szembe került idegen test vagy a rendellenes helyzetű szempillák által okozott sérülés. Más, súlyosabb látószervi betegségek is járhatnak könnyezéssel látáskárosodás kíséretében (például zöldhályog, más néven glaukóma). A könnyelvezetés zavara a könnyvezetékeken keletkezett akadálynak (például sérülés után kialakult sebhely) és különösen a könnytömlő, más néven könnyzacskó gyulladásának (dakriocisztitisz) tulajdonítható. Idősebbeknél leginkább a könnyvezetékek meszesedése, a könnytömlő gyulladása vagy a könnycsatorna eldugulása váltja ki a tünetet.

Kezelés:

Allergiás eredetű gyulladás esetén szájon át szedhető antihisztaminok javasoltak, például a a Revicet szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon.

A bakteriális fertőzést antibiotikum tartalmú szemcsepp vagy kenőcs alkalmazásával gyógyíthatjuk. Ha a túlzott könnyezés a könnyelvezetés zavaraival függ össze, a gyógyító intézkedések (a könnycsatorna átmosása vagy szondázása, esetenként akár sebészeti beavatkozás) célja az, hogy helyreállítsák az eredeti, egészséges állapotot.

 


Mik a szájpadviszketés okai?

A kínzó szájpadviszketés egy nagyon kellemetlen és nehezen szüntethető panasz. Gyakran a keresztallergia vagy az orális allergia szindróma részeként jelenik meg.

Az orális allergia szindróma (OAS) olyan allergiás tünetek csoportja melyek a száj- és száj körüli nyálkahártyára korlátozódnak. Jellemzői: viszketés, égő fájdalom a száj környékén, az ajkak ,a nyelv, a szájpad és a garat duzzanata. Kísérheti fülviszketés, torokszorítás. Rendszerint a tünetek fokozatosan oldódnak.

Típusosan nyírfa-pollen allergiásoknál jelenik meg, ha almát, cseresznyét, barackot fogyasztanak.
Egyéb pollenallergiásoknál is megjelenhet a fenti tünet együttes, ha olyan ételeket fogyasztanak, melyek keresztallergiát váltanak ki. A keresztallergia oka a keresztallergén, ami az allergén kémiai szerkezetéhez hasonló anyag. A hasonlóság miatt a szervezet nem tud különbséget tenni a kétféle anyag között és a keresztallergénre is allergiás tünetekkel válaszol. Keresztallergia leggyakrabban bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek fogyasztása után lép fel. A keresztreakció felerősíti a szénanáthás tüneteket vagy orális allergia szindróma (száj-, nyelv-, garat bizsergés, viszketés, duzzanat) formájában okoz panaszokat.

Kezelése szájon át szedhető antihisztamin tartalmú készítményekkel lehetséges, mint például a Revicet szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon.

 


Mik a szemviszketés okai?

A szemviszketést több tényező befolyásolhatja, a leggyakoribb okok a következők:

Allergia:

A szemviszketést gyakran szezonális vagy egész évben fennálló allergia okozza. A kötőhártya a kiváltó allergén hatására begyullad, kivörösödik. Az allergén távollétében a tünetek enyhülnek.

Kezelésére szájon át szedhető antihisztamin , szteroidos orrspay javasolt, például a Revicet® szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon.

Fertőzések:

Baktériumok által kiváltott gyulladások, mint a szemhéjgyulladás, kötőhártya gyulladás szintén járhatnak szemviszketéssel. A környező szövetek ilyenkor pirosak, duzzadtak, meleg tapintásúak és kísérheti a tüneteket gennyes váladékozás, melynek hatására a szemhéjak alvás után összeragadhatnak. A bakteriális eredetű kötőhártya gyulladás fertőző. Kezelése antibiotikum tartalmú szemcseppel vagy kenőccsel történik.

Szemszárazság:

Számítógép előtt ülve ritkábban pislogunk, ami a szaruhártya kiszáradásához vezet és ez kellemetlen viszkető, szúró érzést okoz.

Sjögren-szindróma egy autoimmun betegség melynek során a szervezet saját nedvtermelő mirigyeit támadja, ami a szemek szélsőséges szárazságát okozhatja.

 


Mik a torokkaparás okai?

Az torokkaparást több tényező befolyásolhatja, a leggyakoribb okok a következők:

Fertőzések: Vírusok és baktériumok által okozott torokgyulladás, mandulagyulladás, gégegyulladás kísérő tünete lehet a torokkaparás. Ilyenkor a tünetek között szerepel még a nyelésre fokozódó, de nyugalomban is fennálló torokfájás, torokszárazság, esetleg láz vagy hőemelkedés. Terápia: ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás, bakteriális fertőzés esetén antibiotikum.

Allergia: Az allergének által kiváltott allergiás rhinitis (szénanátha) vagy ételallergia során is felléphet torokkaparás. Mivel az allergia tünetei nagyon hasonlóak lehetnek a megfázáshoz, fontos, hogy a két megbetegedést elkülönítsük. Allergia esetén jellemző a fájdalom és láz hiánya. A torokkaparás megszüntetésére antihisztamin javasolt, mint például a Revicet® szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon.

Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet torokkaparás. Gyakran fordul elő például ACE-gátló vérnyomáscsökkentők szedése esetén, de kiválthatják torokfertőtlenítők, epilepszia elleni gyógyszerek is. Ha a mellékhatások zavaróak, konzultáljon kezelőorvosával az esetleges gyógyszerváltás lehetőségéről.

Környezeti hatások: Száraz levegő, főleg a téli fűtési szezonban, dohányfüst, irritáló anyagok belégzése vagy a hangszalagok túlerőltetése szintén állhat a torokkaparás hátterében.

 


Mik a tüsszögés okai?

Őseink úgy hitték, hogy tüsszentéskor az ártó szellemek távoznak el a testünkből. Innen ered, hogy ilyenkor azt mondjuk: „Egészségedre!”

Valójában a tüsszögés a szervezet természetes védekező mechanizmusa az orrjáratba kerülő idegen vagy irritáló anyagok ellen. Egy-egy tüsszentés alkalmával mintegy 40 000 csepp távozik kb. 160 km/h sebességgel. Az orrnyálkahártyát közvetlenül ingerlő kémiai vegyületek (erős szagok) vagy por hatására általában önálló tünetként észleljük és néhány tüsszögés után a panasz elmúlik. Bakteriális- vagy vírusfertőzéshez illetve allergiás megbetegedéshez kapcsolódóan leggyakrabban egy tünet együttes részeként jelenik meg és napokig, hetekig vagy akár hónapokig is fennállhat. A pollenek által kiváltott allergiás rhinitis (szénanátha) egyik legjellemzőbb tünete a rohamokban jelentkező tüsszögés, mely esetenként akár 10-12 egymást követő tüsszentést is jelenthet. Ilyen esetekben a zavaró tünetek enyhítésére megoldást nyújthatnak a különböző allergia elleni készítmények, mint például a Revicet® szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon.

 


Mik a bőrkiütés okai?

A bőrön megjelenő kiütések, foltok leggyakoribb okai fertőzések vagy allergiás reakciók. A tünetek érinthetik a teljes bőrfelületet de megjelenhetnek lokalizáltan is.

Csalánkiütés (urtikária):

a bőrön rohamszerűen jelentkező, különböző nagyságú, hevesen viszkető rózsaszínű vagy fehér foltok, melyek néhány óra múlva többnyire spontán elmúlnak. Kiválthatják allergének (leggyakrabban étel, gyógyszer, ritkábban pollenek, toll, szőr, selyem ) növényi anyagok (pl.csalán) rovarcsípés vagy fizikai hatások (dörzsölés, hideg, meleg,napfény). Az allergiás urticaria különleges formája a kontakt urticaria, amikor a bőr felszínére került anyag 10-30 perc múlva az érintkezés helyén reakciót vált ki.

Krónikus esetben a betegség három hónapnál hosszabb ideje tart és a rohamok naponta jelentkeznek.

Az allergiás csalánkiütés kezelése
elsődleges az allergén felkutatása és kiiktatása a hisztamin felszabadulás gátlása antihisztamin tartalmú gyógyszerekkel, mint például a a Revicet® szopogató tabletta, mely recept nélkül kapható a patikákban. Víz nélkül is bárhol, bármikor bevehető. Hatása 20 percen belül kialakul. Laktóz-, glukóz-, gluténmentes. Gyermekek már 6 éves kortól szedhetik.

További információ a Revicet aloldalon

Ekcéma:

Nem fertőzéses eredetű bőrgyulladás. Lehet allergiás vagy irritatív akut és krónikus lefolyású. Az akut forma kis hólyagcsával kezdődik, majd nedvedző, pörkös, végül hámló gyulladássá alakul. Jellemző a bőr kipirosodása, viszketése. A tünetek eleinte az ártalom helyére szorítkoznak, majd később távolabb eső bőrterületen is megjelennek. A kiváltó ok megszűnése után csak 2-3 hét múlva gyógyul. Visszaesésre hajlamos. A krónikus forma akut kontakt ekcémából több hónapig tartó fennállás után alakul ki.

 


A Revicet® 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid hatóanyag tartalmú gyógyszer, vény nélkül megvásárolható a patikákban.

Revicet szopogatótabletta

A Revicet ajánlott fogyasztói ára 3 699 Ft         

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Az oldal tetejére